Till startsida

Ställ miljökrav

Du som medarbetare gör säkerligen då och då enskilda inköp. Det som är viktigt att tänka på då är att du först och främst väljer att handla inom ett ramavtal eller vid större inköp får hjälp med direktköpsavtal, detta hjälper enheten för inköp och upphandling till med.

Tänk också på att ett ramavtal är just ett ramavtal. Även om universitetet ställt miljökrav är det inte säkert att den upphandlade leverantörens hela sortiment är miljöanpassat. Det enklast är att fråga efter miljömärkta produkter. Då har en oberoende tredje part granskat produkterna och du behöver inte själv ta reda på vad som är bra eller mindre bra för miljön.

De vanligaste miljömärkningarna idag är: Svanen, Bra miljöval, KRAV, EU:s märkning för ekologiskt jordbruk, MSC (Marine stewardship council), FSC (Forest stewardship council), TCO märkning för olika elektronikprodukter, energimärkning av vitvaror samt rättvisemärkt (Fair trade) som även tar hänsyn till rättviseaspekten vid tillverkningen. Du kan läsa mer om miljömärkningar på konsumentverket.

Universitets alla upphandlingsavtal hittar du i avtalsdatabasen. Där finns också information om leverantörerna och vilka som har miljömärkta produkter.

 

Till sidans topp

© Göteborgs universitet, Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen | Karta